Jag gillar eteriska oljor och det blir ännu roligare när jag hittar studier som lite smått pekar mot verksamma ämnen mot svampinfektioner, bakterier och virus.

Nu senast har det stått i tidningar om att pizzan botar/kan ge bot mot magsjuka.
 
Nåja, riktigt så enkelt var det ju ändå inte. Det råkade bara vara ett visst ämne i oregano som är verksamt mot viruset som orsakar kräksjuka. Detta ämne är ett av de ämnen som återfinns i eterisk oreganoolja och mängderna som behövs finns inte i en enda pizza, du skulle behöva äta rejält många.
 
Ämnet i fråga heter karvakrol. Karvakrol finns även i mejram- och timjanolja. Kanske skaffar jag dessa tre eteriska oljor en vacker dag.
 
Här hittar ni artiklar i DN och SvD om pizzakryddans möjliga vapen mot kräksjuka.
 
Någon dag i förväg hittade jag en artikel inne i pubmed om oregano och dess potentiella verkan mot virus så jag var inte så förvånad när jag såg artiklarna.

Ett par andra potentiellt antivirala eteriska oljor som jag upptäckt är basilika och rosenträ. Förutom den mer kända tea tree som det finns väldigt många studier om.TIll exempel Här, Här och Här.

De andra finns det betydligt färre studier om.

Studien om Basilika, här är det extrakt det handlar om inte specifikt eterisk olja. Men linalool är en del av den eteriska oljan så åtminstone den biten verkar vara verksam mot ett visst virus kallat AVD-II.
Via Scopus hittade jag en studie där rosenträoljan är med. Vet inte riktigt hur jag ska tolka de resultat som presenteras där så jag refererar till studien om basilika gällande rosenträets potentiella verkan mot virus (innehåller 80% linalool).

Studier kring huruvida eterisk olja av rosenträets löv kan användas istället för träet verkar vara lovande, och här gällde det som substitut till de höga linaloolhalterna i träet och inte själva doften i sig. Doften lär dock vara annorlunda och det är doften jag gillar så mycket hos rosenträoljan.

Men jag ser framemot att få se eterisk olja av rosenträdlöv ute på marknaden istället för träet som inte är hållbar källa att ta från, det bidrar till regnskogsskövling!

Jag undrar om någon av dessa oljor också skulle kunna vara verksamma mot HPV - humant papillomviruset som orsakar vårtor. Jag dras med fotvårtor nämligen och vanligt vårtmedel har inte bitit på dem, kanske för att de är ett par år gamla.

Dessa 3 oljor har jag, mest för att använda som doftsättare. Rosenträet köpte jag innan jag fick reda på detta med att den bidrog till regnskogskövlingen. Tea tree har jag börjat droppa direkt på vårtorna. Får väl se om det hjälper något. Om inte annat lär väl vårtonra trilla av av sig själv om ett par år. Vägrar frysa, det gör ont och just nu gör inte mina vårtor ont, plus att de inte sitter lika djupt som tidigare. Så, något har hänt iallafall.

Tar även bad med askorbinsyra i som ger kemisk peeling, kanske är det det som hjälper ...

 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: