Så hände det till slut. Min Gabriel kattmugg gick i kras. Ystran är fruktansvärt olycklig över det hela.

Min kära gamla Gabriel kattmugg gick i kras efter midnatt när jag precis lämnat in en uppgift. Jag var trött och jag var hungrig och avståndsbedömningen var frånvarande. Jag hade värmt upp en téslurk och skulle ta ut muggen ur mikron när det ofattbara hände. Den gick sönder. Hade jag inte redan varit så urlakad efter att ha pluggat i 6 timmar så hade jag börjat storböla. Den där muggen har varit med mig i åtminstone 15 år nu ...
 
 
Nu är jag förstås på desperat jakt efter en ny mugg. För ingen annan mugg kommer duga. Ingen annan mugg kommer kunna erbjuda en lika god téupplevelse! Varför finns de inte att köpa någonstans?
 
 

Jag gillar eteriska oljor och det blir ännu roligare när jag hittar studier som lite smått pekar mot verksamma ämnen mot svampinfektioner, bakterier och virus.

Nu senast har det stått i tidningar om att pizzan botar/kan ge bot mot magsjuka.
 
Nåja, riktigt så enkelt var det ju ändå inte. Det råkade bara vara ett visst ämne i oregano som är verksamt mot viruset som orsakar kräksjuka. Detta ämne är ett av de ämnen som återfinns i eterisk oreganoolja och mängderna som behövs finns inte i en enda pizza, du skulle behöva äta rejält många.
 
Ämnet i fråga heter karvakrol. Karvakrol finns även i mejram- och timjanolja. Kanske skaffar jag dessa tre eteriska oljor en vacker dag.
 
Här hittar ni artiklar i DN och SvD om pizzakryddans möjliga vapen mot kräksjuka.
 
Någon dag i förväg hittade jag en artikel inne i pubmed om oregano och dess potentiella verkan mot virus så jag var inte så förvånad när jag såg artiklarna.

Ett par andra potentiellt antivirala eteriska oljor som jag upptäckt är basilika och rosenträ. Förutom den mer kända tea tree som det finns väldigt många studier om.TIll exempel Här, Här och Här.

De andra finns det betydligt färre studier om.

Studien om Basilika, här är det extrakt det handlar om inte specifikt eterisk olja. Men linalool är en del av den eteriska oljan så åtminstone den biten verkar vara verksam mot ett visst virus kallat AVD-II.
Via Scopus hittade jag en studie där rosenträoljan är med. Vet inte riktigt hur jag ska tolka de resultat som presenteras där så jag refererar till studien om basilika gällande rosenträets potentiella verkan mot virus (innehåller 80% linalool).

Studier kring huruvida eterisk olja av rosenträets löv kan användas istället för träet verkar vara lovande, och här gällde det som substitut till de höga linaloolhalterna i träet och inte själva doften i sig. Doften lär dock vara annorlunda och det är doften jag gillar så mycket hos rosenträoljan.

Men jag ser framemot att få se eterisk olja av rosenträdlöv ute på marknaden istället för träet som inte är hållbar källa att ta från, det bidrar till regnskogsskövling!

Jag undrar om någon av dessa oljor också skulle kunna vara verksamma mot HPV - humant papillomviruset som orsakar vårtor. Jag dras med fotvårtor nämligen och vanligt vårtmedel har inte bitit på dem, kanske för att de är ett par år gamla.

Dessa 3 oljor har jag, mest för att använda som doftsättare. Rosenträet köpte jag innan jag fick reda på detta med att den bidrog till regnskogskövlingen. Tea tree har jag börjat droppa direkt på vårtorna. Får väl se om det hjälper något. Om inte annat lär väl vårtonra trilla av av sig själv om ett par år. Vägrar frysa, det gör ont och just nu gör inte mina vårtor ont, plus att de inte sitter lika djupt som tidigare. Så, något har hänt iallafall.

Tar även bad med askorbinsyra i som ger kemisk peeling, kanske är det det som hjälper ...

 

Cassia och amla - gav det någon guldig lyster?

 
Jag inbillar mig det, men säker är jag inte. Frågade sambon och fick svaret: kanske. Haha.
 
Såhär gjorde jag:
 • 110 ml cassia
 • 20 ml amla
 • Såpass mycket hett vatten att det blev lite lösaktig yoghurtkonsistens
 • 6 påsar kamomillté
 • Några nypor ringblomsblad
 1. Lät detta stå 3 timmar
 2. Smetade in i hela håret
 3. Lät det sitta i 3 timmar
 4. Sköljde ur, utan schampo, fast med lite av det balsam som jag fortfarande har kvar
Nästa gång provar jag blanda med het apelsinjuice och låter det stå 12 timmar som det står på mehandi.
 
Jag hade förstås glömt att ta bild på håret före samma dag, bild på håret är före jag klippte det. Bilden togs i anknytning till datumet som förra inlägget skrevs.
 
Med blixt (otvättat hår):
 
 
Efter, med blixt (det är mest vid utväxten det syns för där är jag normalt mer gråaskigt mörkblond som synspå bilden ovanför):
 


 
 
Det blir spännande att se vad som kommer hända nästa gång jag gör en inpackning efter receptet på mehandi.com. Får se om jag har hunnit skaffa mer cassia och amla då.
 • Mix cassia with enough lemon juice or orange juice to make a paste as thick as yogurt (jag kommer göra lite lösare).
 • Let the paste sit about 12 hours. 
 • Section your hair and apply the cassia thick, into all the sections and down to the scalp (jag börjar vid skalpen och går neråt).
 • Wrap your hair in plastic wrap to contain the slop.
 • Leave the paste in for three hours.
 • Rinse out