Så det kliat i fingrarna nu sedan svampen kom igång! BOOM sa det och skogen började krylla av stensoppar!

Har varit ute var och varannan dag senaste två veckorna och det är så skönt att kunna dra iväg och komma bort från det ibland lite maniska virkandet!
 
Jag har för första gången hittat en blomkålssvamp i fräscht och ätligt skick den här veckan, en svamp som jag varit på jakt efter de senaste tre åren utan resultat. Första hösten som vi flyttade in här såg jag ett gammalt exemplar som börjat falla i bitar och det var då jag lärde mig den svampen, det var nog i slutet på september. Den platsen har i år blivit vildsvinsbökad typiskt nog annars hade jag hittat inte bara två utan tre stycken blomkålssvampar!

Nu blev det som så att jag mest troligt har hunnit före någon annan, eller så har det inte varit blomkålsvampår de senaste åren, men nu hittade jag två. En i en skog som jag besökt samtliga av de tre åren utan att se skymten av någon blomkålssvamp i, en till i samma skog, men på andra sidan om en skogsväg i en del som jag inte har gått i då jag inte sett särskilt mycket kantareller i den delen och därför inte bemödat mig att gå där.

Blomkålssvamp kommer upp på samma ställen år efter år så bara jag hinner först, samt att vi bor kvar här nästa gång blomkålssvampen trivs så kommer jag ha två konstaterade ställen. Men jag vill hitta fler, jag vill hitta mer skog med rätt förhållanden för den svampen! Den luktar underbart rökigt och lite bacon när man förväller den och jag kan tänka mig att den är riktigt god i crèpes eller pastasås, eller i en pastagratäng med kyckling eller courn. Försöker googla runt efter recept och självklart vill jag testa den friterad, men då skulle jag behöva få hitta en till samt ha olja hemma när jag gör det! Så nesligt alltså att inte ha olja när jag väl hittar svampen!

 

Min första, som var riktigt fräsch, och den var störst också.
 
 
Min andra, lite gulare. den hade faktiskt två rötter, så vette tusan där.
Nästa gång kanske det är två separata istället för två små sammanväxta. Vem vet!
 
Har även plockat blodsopp för första gången, den blev jag rätt så omedelbart säker på för den är riktigt speciell. Smörsopp är jag också säker på nu. Sandsoppen är också väldigt lätt att känna igen med sina fjäll på hatten. Men stensopparna, Karl Johan, finluden stensopp och rödbrun stensopp. De kan jag fortfarande blanda ihop! Men alla är ätliga och goda så det får väl vara som det är där.
 
Har torkat stensoppar så jag har fått ihop 200 gram. Såhär har det sett ut senaste veckan, har man ingen svamptork och inte heller har råd med en så tager man vad man haver, myggnätsfönster och en gammal bordsfläkt:
 
 
 
Smörsoppar längst fram, blodsopp i mitten och stensopparna längst bak.
 
En annan nykomling i min repertoar är citronslemskivlingen, enkel att känna igen även den. Och sist, granblodriskor. Den svampen är riktigt spännande då den blöder orange saft vid snitt, och den saften blir sedan röd för att sist övergå till grönt! De såg faktiskt lite läskiga ut när jag rensade! Men blodsoppen är inte dum den heller. Blodröda prickar på foten och mörkt brunröd sammetslen hatt, röda rörmynningar under hattsidan som inuti är gula, svampköttet gult till gulvitt och blånar vid snitt!

Och första svängen med blomkålssvampen lyckades jag på något vis få med mig en fridlyst vattensalamander i korgen, släppte ut den så snart jag tagit ett kort på den, snabbt som ögat kilade den iväg. Men se bara så liten och söt den är :-)
 
Här kan vi se lite kantareller, citronslemskivlingarna som har gula fötter nertill, stensoppar, blomkålssvampen och den blågrå där är en fot av blodsopp, under sidan av blomkålssvampen skymtar undersidan av en blodsopp med sina röda rör! Det svarta är min svampkniv.
 
Granblodriskor.
 


 
 
 

Varit i designartagen igen - Circle of hearts (24*24 cm afghan block)

Mönstret finnes på ravelry.Andra rutor som virkats sedan sist:
 
 
 

Som jag legat i med virkningen sen senast, inte alls varit lika duktig på pluggfronten dock.

Om någon ruta ser rolig ut att virka, lämna en kommentar så lägger jag ut direktlänk till mönstret. Vissa är free, andra kostade ett par slantar. Ett mönster är tyskt, men om någon vill ha något att bita i så kan jag länka även till den rutan!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eget mönster --^
 
 
Eget mönster --^
 
 
 
 
Det tyska mönstret ovanför --^