Rosa lertvål och Perioral Dermatit, är det verkligen en bra kombination?

Nja, egentligen inte. Inte om man får tro de råd som ges vid perioral dermatit. Min uppkom vid för idogt tvättande och experimenterande med diverse skrubbar och african black soap. Så, försiktighet är tillrådligt vid experimenterande med no poo-produkter också. Hitta inte på saker för ofta!
 
Symtom vid perioral dermatit:

Perioral dermatit börjar med röda fläckar kring munnen, en bit ned på hakan och ut på kinderna. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen sitta runt ögonen. Fläckarna utvecklas till små knottror och i porerna bildas små varblåsor. Utslagen kan klia och bränna lite. Huden kan fjälla lätt. - 1177

  • Det är absolut förbjudet att pilla och klämma på en Perioral Dermatit då tillståndet försämras av det.
  • Total avhållsamhet från starka rengöringspreparat, fuktkrämer, peeling, dag och nattkrämer, anti-age produkter och täckande smink i ansiktet. Det kallas för ”noll-behandling”.  - Hudspecialisten

     


    Jag fick mina utslag under ögonen först och kopplade inte förrän de dykt upp vid näsvingarna och runt munnen, fast inte närmast läpparna. Att bara skölja med vatten har jag kommit långt på, men vid en viss grad avstannade förbättringen så jag har klurat på vad jag skulle kunna testa. När jag såg att denna rosa tvål även kunde användas på känslig hud och huden i ansiktet så tänkte jag - why not? Må det bära eller brista. Jag kompletterar tvätten med att smörja den fortfarande blöta huden med någon droppe Kallpressad jojobaolja som har sebumbalanserande egenskaper.

    Nu är jag snart tillbaka till utslagsfri hud, det är bara lite torrflagigt på små områden vid sidan av näsan och på hakan nu.

 
 
 
 
 
Kommentarer
J säger:

Kan varmt rekommendera dig att använda olivolja vid ansiktstvätt! (om inte det funkar, prova dig fram och se om det är någon annan olja som passar dig bättre). Tvål är basiskt, hur fin sort och hur mild den än må vara, och kanske mår du inte bra av det?

Massera in en ganska riklig mängd olivolja i ansiktet, på torr hud, och låta den sitta medan du badar/duschar. Ta sedan bort överflödet med lite vatten precis innan du stiger ur/upp ur duschen/badet. Det gör inget om det fortfarande känns lite oljigt, det går in i huden sedan.

Svar: Jag använder surt ansiktsvatten efteråt då jag redan är medveten om att tvål är basisk. Ansiktsvattnet balanserar upp ph och olja fungerar inte alls i mitt ansikte, har redan testat det.
Anna Skarpsvärd

2013-12-28 | 23:29:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: