Jag plockade lite hästkastanjenötter i fredags, men oj så mycket mer jag vill ha!

Närmare bestämt så var det i torsdags som jag plockade nötterna. Gick i diket utanför en tomt med staket runt och plockade där. Ligger det på marken så är det finders keepers som gäller. Kände mig dock som Greengrass i Tillbaka till Aidensfield. Bara inte lika sunkigt klädd!

Men nu har jag en del, inte på långa vägar tillräckligt dock.Hästkastanjen hör till familjen Sapindaceae och just familjenamnet syftar till saponiner. Så alla växter inom den familjen innehåller saponiner. Just hästkastanjen heter Aesculus Hippocastanum. Saponinet i trädet, och speciellt nötterna heter Aescin. Förr använde man avkok på nötterna till ull och linnetvätt. Men det går utmärkt att även tvätta håret med det.

  • Finfördela nötterna efter bästa förmåga med antingen hammare, brödkavel eller mortel. Jag kommer inte våga mig på rivjärn då jag alltid lyckas riva bort skinnslamsor på mig!
  • Placera i värmetåligt kärl och häll över kokhett vatten. 1-2 nötter till en halv liter vatten kanske? Har ej testat ännu så det gäller att prova sig fram.
  • Låt stå över natten och sila bort nötterna. Kan kanske sparas för att göra nytt avkok på. Kan vara värt att testa iallafall.

Copyrights till bilden har gått ut så den är fri att användas.

Från olika källor har jag sett saponinhalt från 8% och upp till 26%. En sida har satt halten till 13%. Men oavsett vilken procenthalt det är så är det ändå mer än den i björklöv som ligger på 3% och björklöv som skakats i kallt vatten och fått stå och dra i 30 minuter går ju också att använda till hårtvätt. Och där tar man tillvara på vätskan och silar bort löven.

Vill någon läsa själv på sidorna så hittas dem i länkarna nedan:

Pom
Pfaf
Alternativmedicin
Essay från Uppsala Uniiversitet

Även engelska wikipedia går att läsa på om man vill läsa om historiska användningen till linne och ull.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: