Jag har förstås blivit väldigt nyfiken på tvättnötter.

De har flertalet gånger diskuterats i olika No Poo-sammanhang samt i råd och rön och jag har läst examensarbeten om dem så nu är jag ju sådär riktigt nyfiken på hur det förhåller sig! Tvättar de rent?
 
Ja, jag provade faktiskt med håret idag, hade kokosoljeinpackning, såpass mycket att det syntes i håret. Doppade håret i min gamla degbunke flertalet gånger, klämde upp det och lät det vara med tvättnötsavkok i medan jag tvättade resten av kroppen, eller snarare där det behövdes. Sköljde ur och doppade omkring håret samt masserade runt en del, inte mer än med vanligt schampo när det användes innan mitt No Poo-uppvaknande.

Sapindus saponaria-soapy

Och gissa vad?
 
Håret blev rent, fettfritt och högglansigt. Där Aleppo, African Black Soap och Jr Ligget inte riktigt nått fram, där har tvättnötterna lyckats. Jag är imponerad.

Tvättade en tvätt häromdagen med samma avkoksomgång, hade i tröjor som inte direkt luktade mysigt i armhålorna. Tillsammans med 2 msk bikarbonat blev tvätten hur ren och fräsch som helst. I och för sig var den bara måttligt smutsig och inte nerdränkt i mensblod, olja eller tomatketchup. Men jag är nöjd. Jag vet redan att hästkastanjerna inte är riktigt lika effektiva. Men som hårtvätt, utan oljeinpackning funkar hästkastanjerna dock tillfredsställande.
 
Mindre mysig doft dock, gillade tvättnötternas doft bättre då.
 
Kommentarer
SpeLinnea - Världen genom fyrkantiga ögon säger:

Dessa nöttet gör ingen skillnad. Det är vattnet och bikarbonaten som gör det. Råd & Rön hävdar till och med att det är rena lurendrejeriet.

http://www.radron.se/Tester/Boende-tradgard--husdjur/Tvattbollar/

Svar: De har då tvättat bort kokosolja ur mitt hår så det kan inte helt vara lurendrejeri tack så mycket. Endast vatten hade då rakt inte fått bort olja ur mitt hår. Inte ens tvål klarar av det jobbet utan 3 vändor! Häng inte upp dig på vilka resultat tvättmaskinstvätt har genererat i dessa tester. Missade du helt det jag skrev om mitt hår?
Och jag förnekar inte att de inte klarar av grovt smutsad tvätt eller svettlukt, det påpekade jag - saponin är en MILD rengöring. Skrev ju att jag tillsatte bikarbonat för att få bukt med just svettlukten och att jag inte direkt hade grovt smutsad tvätt ...
Anna Skarpsvärd

2013-10-25 | 17:06:49
Bloggadress: http://spelinnea.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: