Rosa lertvål och Perioral Dermatit, är det verkligen en bra kombination?

Nja, egentligen inte. Inte om man får tro de råd som ges vid perioral dermatit. Min uppkom vid för idogt tvättande och experimenterande med diverse skrubbar och african black soap. Så, försiktighet är tillrådligt vid experimenterande med no poo-produkter också. Hitta inte på saker för ofta!
 
Symtom vid perioral dermatit:

Perioral dermatit börjar med röda fläckar kring munnen, en bit ned på hakan och ut på kinderna. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen sitta runt ögonen. Fläckarna utvecklas till små knottror och i porerna bildas små varblåsor. Utslagen kan klia och bränna lite. Huden kan fjälla lätt. - 1177

  • Det är absolut förbjudet att pilla och klämma på en Perioral Dermatit då tillståndet försämras av det.
  • Total avhållsamhet från starka rengöringspreparat, fuktkrämer, peeling, dag och nattkrämer, anti-age produkter och täckande smink i ansiktet. Det kallas för ”noll-behandling”.  - Hudspecialisten

     


    Jag fick mina utslag under ögonen först och kopplade inte förrän de dykt upp vid näsvingarna och runt munnen, fast inte närmast läpparna. Att bara skölja med vatten har jag kommit långt på, men vid en viss grad avstannade förbättringen så jag har klurat på vad jag skulle kunna testa. När jag såg att denna rosa tvål även kunde användas på känslig hud och huden i ansiktet så tänkte jag - why not? Må det bära eller brista. Jag kompletterar tvätten med att smörja den fortfarande blöta huden med någon droppe Kallpressad jojobaolja som har sebumbalanserande egenskaper.

    Nu är jag snart tillbaka till utslagsfri hud, det är bara lite torrflagigt på små områden vid sidan av näsan och på hakan nu.

 
 
 
 
 

Jag har förstås blivit väldigt nyfiken på tvättnötter.

De har flertalet gånger diskuterats i olika No Poo-sammanhang samt i råd och rön och jag har läst examensarbeten om dem så nu är jag ju sådär riktigt nyfiken på hur det förhåller sig! Tvättar de rent?
 
Ja, jag provade faktiskt med håret idag, hade kokosoljeinpackning, såpass mycket att det syntes i håret. Doppade håret i min gamla degbunke flertalet gånger, klämde upp det och lät det vara med tvättnötsavkok i medan jag tvättade resten av kroppen, eller snarare där det behövdes. Sköljde ur och doppade omkring håret samt masserade runt en del, inte mer än med vanligt schampo när det användes innan mitt No Poo-uppvaknande.

Sapindus saponaria-soapy

Och gissa vad?
 
Håret blev rent, fettfritt och högglansigt. Där Aleppo, African Black Soap och Jr Ligget inte riktigt nått fram, där har tvättnötterna lyckats. Jag är imponerad.

Tvättade en tvätt häromdagen med samma avkoksomgång, hade i tröjor som inte direkt luktade mysigt i armhålorna. Tillsammans med 2 msk bikarbonat blev tvätten hur ren och fräsch som helst. I och för sig var den bara måttligt smutsig och inte nerdränkt i mensblod, olja eller tomatketchup. Men jag är nöjd. Jag vet redan att hästkastanjerna inte är riktigt lika effektiva. Men som hårtvätt, utan oljeinpackning funkar hästkastanjerna dock tillfredsställande.
 
Mindre mysig doft dock, gillade tvättnötternas doft bättre då.
 

Nya insikter om avkok på hästkastanjer.

Det behövs inte något salt eller bikarbonat. På de flesta ställen i Sverige har vi ju mjukt vatten kom jag just ihåg. Däremot lite äcv, verkade dra ut det vita bättre.
 
Hittills 3 burkar fulla, får väl ihop en till halvfull bikarbonatsburk av det som torkas nu och det som ska delas upp.

 
Har använt samma nötter till två avkok. Båda omgångarna fick stå och dra i 10 timmar ungefär. Lilla burken är från avkok nummer 2.