Saft på affären är för det mesta bara vatten, färgämnen och aromer. Det finns väl en del bättre, men har många gånger fortfarande konserveringsmedel och aromämnen i sig, och jag som inte gillar en massa tillsatser kokar helst egen saft!

 
I helgen blev en sats syrénsaft klar och jag har en till variant på G med rabarber i.
 
Slipper alltså aromämnen helt, men i receptet skulle det vara vinsyra i, som är ett surhetsreglerande medel, så helt kom jag inte undan med just den här saften. Lite atamon sköljer jag dessutom korkar och glasflaskor i. Är det dessutom en ny sorts saft jag provar så brukar jag följa receptet rätt slaviskt, och atamon brukar jag tillsätta en liten nypa av i all saft jag gör. För jag dricker inte saft till vardags direkt!
 
Det positiva med egen saft är att bär-, frukt- och blommängd helt går att reglera. Vill man ha högt bär-, frukt- elller blominnehåll så kan man med andra ord själv öka mängden i ett recept eller minska på vattnet. Resultatet är en betydligt mer smakrik saft!

De här blomklasarna plockade jag lite för tidigt, de som är bruna är ännu outslagna blommor (färgen förändras när den heta socker och vattenblandningen hällts på), så färgen blev inte lika rosa som den borde ha blivit.
 
Den nya satsen med rabarber däremot är betydligt mer rosa! Det ska bli himla spännande att testa den här saften för mig.
 
Flädersaft hade jag också velat göra, men jag har ingen koll på var jag skulle kunna få tag på fläderblommor.
 
Kommentarer
Cissi säger:

Åh syrensaft låter jättespännande! Det skulle jag vilja prova. Kan du inte lägga ut hela receptet hur man går tillväga?

Svar: Finns länk till hela recepten i texten.
Anna Skarpsvärd

2013-06-09 | 12:37:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: