No Poo-metoder mot hudsvamp, funkar det?

Tja, det håller jag på att ta reda på just nu faktiskt då jag upptäckt hudsvamp i ena armhålan av alla ställen. Mellan tårna hade inte förvånat mig, de sitter så tätt att jag titt som tätt får eländet där. Och jag kommer ju aldrig någonsin ihåg att pudra ner potatismjöl i strumporna. Men armhålan, det var något nytt för mig.
 
Förmodligen har jag fört dit bakterierna med rakhyvel sist jag rakade mig, eller så har jag haft sporer på fingrarna från att ha handskats med äppelcidervinägerindränkta bomullstussar som jag tryckt in mellan tårna. För det var strax efter både rakning och bomullstussbehandling som något verkade aningen off på huden i armhålan. Högt sockerintag kan också ställa till det och jag har ju kalasat på hembakade kladdkakemuffins. Humdidum ...

Hårsäcksinflammationer brukar jag få, men när det bara blev större och större rött, kliande och svidande område så blev jag fundersam. Gick inte att missta sig på lukten heller! Åh, jösses Amalia alltså! Ja, jag är en sådan som provluktar! Blir både äcklad och fascinerad av sår, finnar och andra hudsymptom. Men bara för att jag fascineras så ska jag inte lägga ut bild på min armhåla till allmän beskådan.
 
Då jag är medlem i olika No Poo-forum så har jag givetvis plockat på mig ett och annat om naturliga och miljövänliga sätt att behandla sin hudsvamp/underlivssvamp. Nedanstående råd och information om svamp kan man hitta på vilken vårdguidesida som helst. Det är allmänna riktlinjer vid behandling av svamp med receptfria läkemedel.
  1. Jästsvamp trivs inte i sur miljö
  2. Håller man torrt så trivs svampen inte heller då den föredrar varma och fuktiga förhållanden
  3. Lufta så mycket som möjligt
  4. Har du fotsvamp som är en trådsvamp och smittar både vid direkt och indirekt kontakt, tvätta dina strumpor i minst 60 grader! Minst! Byt varje dag, helst två gånger om dagen och undvik syntetmaterial
  5. Tvätta dina fötter varje dag och torka torrt. (Egen anmärkning: Återanvänd inte handduken utan släng den i tvättkorgen direkt) Jag har aldrig tvättat fötterna varje dag, har ju aldrig ägnat dem någon uppmärksamhet i duschen ens. Kanske dags för en ändring?
Men hur går man tillväga för att försura miljön för svampen då? Enligt Hardcore No Poo-anda?
 
Det finns flera alternativ faktiskt.


  • Äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
  • Citronsaft
  • Naturell yoghurt (filmjölk går säkert lika bra) rekommenderas vid underlivssvamp både invändigt och lokalt utvändigt för att lindra sveda och obehag (babycenter.com). Anledningen till naturell yoghurt är mjölksyrebakterier (underlivet.nu) som precis som citron och vinäger försurar miljön för svampen.
  • Den anonyma flaskan på bilden innehåller barravkok. Jag återkommer i ett enskilt inlägg om dess effekter.
 
Hur håller man torrt?
 
Den kommersiella varianten är talk. Ett stoort fett BU för det!
 
Potatismjöl gott folk. Vid fotsvamp, in mellan tårna och gärna en nypa eller två ner i sockarna!
 


 
 
I mitt fall använder jag barravkok blandat med äppelcidervinäger i armhålan. Tårna har jag inte orkat ta itu med än. Det blir genast besvärligare när strumpor ska på och av!

Efter min vinägerblandning gnider jag in rikligt med potatismjöl i armhålan så att det hålls torrt.
 
Jag funderar på om det kan vara en idé att tvätta med någon blandning av gulsåpa och bikarbonat, med kanske lite salt i? Gulsåpan är rengörande, likaså bikarbonatet och saltet är både bakteriedödande och uttorkande. Men det gäller att direkt efteråt badda på med surt då både gulsåpa och bikarbonat är basiskt!

 
Eterisk Citronellaolja kan man finna i nästan all kommersiell hår- och kroppstvätt. Den är väldigt vanlig och används som doftgivare samt även bakteriedödande ämne. Jag tror jag ska testa att skaka i lite citronellaolja i potatismjöl som jag ska ha mellan tårna. Det gör inte lika mycket ifall en allergisk reaktion skulle uppstå mellan tårna! För även om mina val är naturligare och miljövänligare behöver de inte vara mindre allergena än kemiskt framställda ämnen!
 
Kommentarer
Art By Tina - Konst & Fashion säger:

Yoga är ju verkligen en perfekt träningsform som man kan utföra hemma, gäller bara att få lite tips på rutiner - kolla youtube - finns massor av bra tips. Jag kör en klass i veckan - resten tränar jag hemma. Står i varje pose i ungefär fem djupa andetag, in och ut genom näsan, jämn andning, inte ansträngd. Lycka till! Berätta gärna hur det går.

2012-10-01 | 18:41:49
Bloggadress: http://trueborn.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: