No Poo-metoder mot hudsvamp, funkar det?

Tja, det håller jag på att ta reda på just nu faktiskt då jag upptäckt hudsvamp i ena armhålan av alla ställen. Mellan tårna hade inte förvånat mig, de sitter så tätt att jag titt som tätt får eländet där. Och jag kommer ju aldrig någonsin ihåg att pudra ner potatismjöl i strumporna. Men armhålan, det var något nytt för mig.
 
Förmodligen har jag fört dit bakterierna med rakhyvel sist jag rakade mig, eller så har jag haft sporer på fingrarna från att ha handskats med äppelcidervinägerindränkta bomullstussar som jag tryckt in mellan tårna. För det var strax efter både rakning och bomullstussbehandling som något verkade aningen off på huden i armhålan. Högt sockerintag kan också ställa till det och jag har ju kalasat på hembakade kladdkakemuffins. Humdidum ...

Hårsäcksinflammationer brukar jag få, men när det bara blev större och större rött, kliande och svidande område så blev jag fundersam. Gick inte att missta sig på lukten heller! Åh, jösses Amalia alltså! Ja, jag är en sådan som provluktar! Blir både äcklad och fascinerad av sår, finnar och andra hudsymptom. Men bara för att jag fascineras så ska jag inte lägga ut bild på min armhåla till allmän beskådan.
 
Då jag är medlem i olika No Poo-forum så har jag givetvis plockat på mig ett och annat om naturliga och miljövänliga sätt att behandla sin hudsvamp/underlivssvamp. Nedanstående råd och information om svamp kan man hitta på vilken vårdguidesida som helst. Det är allmänna riktlinjer vid behandling av svamp med receptfria läkemedel.
  1. Jästsvamp trivs inte i sur miljö
  2. Håller man torrt så trivs svampen inte heller då den föredrar varma och fuktiga förhållanden
  3. Lufta så mycket som möjligt
  4. Har du fotsvamp som är en trådsvamp och smittar både vid direkt och indirekt kontakt, tvätta dina strumpor i minst 60 grader! Minst! Byt varje dag, helst två gånger om dagen och undvik syntetmaterial
  5. Tvätta dina fötter varje dag och torka torrt. (Egen anmärkning: Återanvänd inte handduken utan släng den i tvättkorgen direkt) Jag har aldrig tvättat fötterna varje dag, har ju aldrig ägnat dem någon uppmärksamhet i duschen ens. Kanske dags för en ändring?
Men hur går man tillväga för att försura miljön för svampen då? Enligt Hardcore No Poo-anda?
 
Det finns flera alternativ faktiskt.


  • Äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
  • Citronsaft
  • Naturell yoghurt (filmjölk går säkert lika bra) rekommenderas vid underlivssvamp både invändigt och lokalt utvändigt för att lindra sveda och obehag (babycenter.com). Anledningen till naturell yoghurt är mjölksyrebakterier (underlivet.nu) som precis som citron och vinäger försurar miljön för svampen.
  • Den anonyma flaskan på bilden innehåller barravkok. Jag återkommer i ett enskilt inlägg om dess effekter.
 
Hur håller man torrt?
 
Den kommersiella varianten är talk. Ett stoort fett BU för det!
 
Potatismjöl gott folk. Vid fotsvamp, in mellan tårna och gärna en nypa eller två ner i sockarna!
 


 
 
I mitt fall använder jag barravkok blandat med äppelcidervinäger i armhålan. Tårna har jag inte orkat ta itu med än. Det blir genast besvärligare när strumpor ska på och av!

Efter min vinägerblandning gnider jag in rikligt med potatismjöl i armhålan så att det hålls torrt.
 
Jag funderar på om det kan vara en idé att tvätta med någon blandning av gulsåpa och bikarbonat, med kanske lite salt i? Gulsåpan är rengörande, likaså bikarbonatet och saltet är både bakteriedödande och uttorkande. Men det gäller att direkt efteråt badda på med surt då både gulsåpa och bikarbonat är basiskt!

 
Eterisk Citronellaolja kan man finna i nästan all kommersiell hår- och kroppstvätt. Den är väldigt vanlig och används som doftgivare samt även bakteriedödande ämne. Jag tror jag ska testa att skaka i lite citronellaolja i potatismjöl som jag ska ha mellan tårna. Det gör inte lika mycket ifall en allergisk reaktion skulle uppstå mellan tårna! För även om mina val är naturligare och miljövänligare behöver de inte vara mindre allergena än kemiskt framställda ämnen!
 

Hårtvätt hit och hårtvätt dit. Det finns många varianter i No Poo-världen att testa!

 
 
Här ser vi en fin stor bild på lite av det jag har inne i mitt duschrum. I glasburken är det torkade björklöv som jag plockade före midsommar. Under första delen av sommaren är björklöven nämligen ägare av ämnet sapoin. Ett tvålämne som är helt naturligt och väldigt milt.

Jag har tänkt att jag ska tesat några veckor med vatten som dessa löv fått ligga och dra i. Skakar man sedan bildas det ett lätt lödder. Men tydligen får man ha lite tålamod eftersom att tvätten är så mild kan det ta ett par tvättar innan hårbotten och hår ställt om och blivit rent från överflödigt fett, eller sebum som det heter.
 
De andra två behållarna är då Äppelcidervinägern som ger glans åt håret samt gör det mer lättkammat och glycerolet - även kallat glycerin inom skönhetsindustrin. Glycerolet är fuktgivande vid mängder under 10% av den totala vätskan. Så om du sköljer håret med 1 liter surskölj bestående av 9 delar vatten och 1 del äppelcidervinäger så kan du i den blandningen också blanda i 0,5 dl glycerol.

Det här testade jag i dagens surskölj, fast inte fullt 0,5 dl. Jag har ingen aning om hur det blev då jag sitter med håret i en sock bun för tillfället Resultatet får vänta tills imorgon.
 
Sock bun = avklippta ihoprullade sockar som man rullar upp håret runt. För bättre koll på vad jag menar kan man kika här:
Nästa gång jag blöter håret ska jag testa att locka håret med den här metoden:
 


Vet dock inte om jag kommer kunna sova med sådana där knutar. Det ser ut som att det väldigt lätt kan åka upp
om man skjuter knuten för långt ner.
 
 

Mina hårrutiner ändrades under sommaren

Jag körde väl lite BM och mild schmpotvätt mest innan sommaren kom intågande på allvar, innan dess hade jag endast någon enstaka gång testat att tvätta håret med bikarbonat utan att riktigt gilla det. Mina hårtoppar blev väldigt torra och spröda. Testade honungstvätt en gång också, men där var det motsatt problem. Mitt hår blev inte rent.
 
Testade även den där mirakelkuren som skulle få håret att växa betydligt snabbare - Ricinolja - utan något direkt resultat. Jag upplevde mest att det var svårt att få ur. Slutade med att jag tog till mitt sista schampo eftersom att det gick åt kopiösa mängder balsam för att bli ren från fettet, och det var inte det jag ville göra så den kuren blev slopad.

Nu har jag dock kommit på hur jag ska göra för att inte torka ut topparna med bikarbonatet. Och det är den varianten jag började med under sommaren.


Jag har en gammal sportflaska i duschen som jag blandar bikarbonat, 1-2 tsk, honung, 2-3 msk, och vatten i. Jag tar nog närmare 3,5 dl vatten. Skakar ordentligt och häller i hårbotten, utan att ha blött ner mig (det blir enklare att avgöra om hela håret fått i sig blandningen då). Men! Jag sköljer inte ur det direkt, däremot masserar jag runt litegrann sedan sätter jag upp håret med en klämma och fortsätter med att tvätta av kroppen först.

Det hinner väl gå 3-5 minuter eller så innan jag sköljer ur håret. Då tar jag fram min gamla degbunke som nu fungerar som hårbunke. Jag måttar med ögonen och häller i Äcv och iskallt vatten. Här tar jag faktiskt också en femkronastor balsamklick i händerna och gnider in lite snabbt i håret innan jag doppar det i bunken. Sedan häller jag blandningen i nacken och över bakhuvudet där jag inte kommer åt genom att doppa huvudet. Detta sköljer jag sedan inte ur utan jag låter det vara. Så jag använder fotfarande balsam, men inte alls lika mycket som när jag försökte mig på BM.

Och jag har upptäckt att även mitt långa hår, inte bara det korta bak i nacken, klarar av att skruva till fina lockar. Men det kräver att jag låter håret droppa av i egen takt och torka så. Det har jag inte tålamod till riktigt, dessutom sover jag bort de fina lockarna. Men det kan!

För att dryga ut mellan tvättarna kan man ju använda sig av torrschampo och ett exempel för blonda är potatismjöl. Ta lite på fingrarna och gnugga ner i hårbotten, samt i håret som ser fetast ut. Borsta sedan ur så gott det går. Lite blir förstås kvar i hårbotten, men det gör inget. Har man klåda så lindras besvären lite.