Saponiner är en djungel och hur tusan är Råget uppbyggt rent kemiskt, på molekylär nivå, har dess pentosan en saponin knytet till sig någonstans?

Ja, som ni ser så har jag snöat in mig totalt på att försöka hitta vilket ämne det är som gör att rågmjöl lödrar när man skakar det med vatten. Pentosanen är det som gör att vattnet blir klibbigt. Det är en polysackarid som är en glyckosid. Saponiner är en undergrupp eller något till glyckosider. Men sen då? Har råget polysackarid något saponifierande ämne bundet till sig?

Det är en djungel! Och jag vet inte riktigt vilka sökord jag ska använda. Har testat en hel uppsjö. Jag tror nästa steg är att ta reda på vad de olika saponinerna heter i sig. För det handlar ju inte om en enda variant. Det finns flera och alla har olika namn och lite olika egenskaper! Snurrar runt i skallen om kvällarna när jag snöat in mig som värst. det dröjer ett tag innan jag lyckas somna.

Nåja. En ny fin plåtburk har införskaffats på loppis, den har jag nu hällt upp mitt rågmjöl i. Såhär ser den ut:
 

Och som en bonus visar jag nya tillskottet till min ljusstaks- och värmeljushållarsamling. Växte upp med dessa blingblingguldiga vill ha-ljusstakar och nu sedan 1 år tillbaka ungefär har jag gjort slag i saken och sett till att börja skaffa mig egna. Den här här nedan fanns inte i barndomshemmet!Min fuskpolo (har ingen ordentligt halsduk ju!), stickad på restgarner och slutförd igår. Ska sy fast fleece på insidan annars kommer min känslig hy bli sönderskrapad och extremt irriterad när jag är ute i kylan och får kondens på polon.

Nu har jag påbörjat en mössa som ska stickas i patentstickning. Har försökt förut, men med rätt antal maskor blev den enorm, och när jag reducerade maskorna så stämde förstås inte mönstret så det såg helt galet ut när jag skulle ta ihop den. Men nu jävlar, tunnare stickor och tunnare garn. Den här gången är antalet maskor perfekt och jag ska precis påbörja patentstickningen!

 
 
 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: