Beställning gjord! Här ska det bekämpas svamp lite till och göras julklappar för hela slanten. Jippi!

Jag har ju tänkt göra handsalva åt morsan och syrran och body butter åt sambons morsa och syrra (samt åt mig själv) så jag behöver en hel del sheasmör och några eteriska oljor för doftens skull främst. Men de tillför även lite konserverande effekt till hopkoken och även lite andra egenskaper.
 

Lavendel är lugnande, främst på irriterad hud, men säkert också för ett oroligt sinne.

 

Rosmarin fungerar uppiggande och stimulerande på hud och hårrötter (används i schampon som säljs till på-väg-att-bli-skalliga män samt även i massageoljor. Har man högt blodtryck ska man vara försiktig med denna olja.

 

Tea tree är skitbra mot finnar och är även svampdödande tack vare sin antibakteriella egenskap och jag har ju haft svamp i armhålan, har fått bort i pricinp allt synligt, men vill fortsätta ett tag till innan jag slutar helt och då ska jag minsann ta till det stora artilleriet i form av tea tree. Jag har faktiskt lånat en bok där de listade alla beståndsdelar i eteriska oljor och vilken effekt dessa beståndsdelar har på hud och sinne.


Argane oil production
Traditionell arganoljetillverkning.
Personen som tillhandahåller bilden finns här.

 

I paketet kommer även arganolja som är den aktiva ingrediensen i moroccan oil och alltså bör man satsa på rena oljan och inte utspädda varianten med mineraloljor och silikoner i. Den är bara skit. Visst, inledningsvis får håret sin arganolja, som kanske uppgår till 5% i produkten, men sedan lägger sig silikonerna som en hinna. Och gissa vad!?

 

Silikon får man inte bort utan uttorkande schampo. Ergo - du utvecklar ett beroende, en ond spiral. Silikonstint moroccan oil för att håret inte ska se torrt och frizzigt ut och när det är fett efter ett par dagar (ja, och de flesta duschar ju varje jäkla dag!) så tvättar man med sitt schampo igen och så rullar det på. Skit i schampo och balsam med silikoner i (för tvättar man med schampo har man nästan garanterat balsam också).

 

Tvätta med honung, ägg, bikarbonat, rågmjöl eller vadsomhelst. Använd ren arganolja till håret istället och bryt beroendet till de mindre trevliga kemikalierna!

 


Fräckt snodd från Ekoskön.
 

Och så en liten African black soap som jag är väldigt nyfiken på. Det är ett flertal personer som lovprisar tvålen i  no poo-facebookgrupperna. Nybörjargruppen har över 1500 medlemmar på varierande no poo-nivåer. Jag kommer ihåg när det bara var 600 medlemmar! Så kul.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: