Resultatet av gelatininpackningen i förra inlägget

Normalt sett är mitt hår fullt med frizz samma dag som jag har duschat. Så inte är det ett pjåkigt resultat inte. Hög glans också. Men inte lika mjukt som med rågmjölstvätt. Men det kan jag fixa genom att hetta upp vatten och låta rågmjöl ligga i ett tag, sedan sila och blanda i gelatin i rågmjölsvattnet och så balsam och honung och så på det.

Jodå, så att. Om vegegel ger samma resultat så blir det nog en kommande hårinpackningsfavorit!


Skum hårinpackning hittad i en annan blogg.

Jag testar en väldigt skum hårinpackning nu. Den uppstod nog i Usa där mer naturlig och/eller mer vårdande hårvård är bra mycket mer spridd än här och många skippar schampo. Gelatin bör gå att byta ut mot agar agar eller vegegel för den vegetariskt-/veganorienterade. Jag tänkte få slut på mitt gelatin som bara stått i typ 1 år, förutom mitt test på näsan i förra veckan. Blir det här intressant resultat ska jag ta och testa med vegegel istället.
 
 
1 dl vatten
3 tsk gelatin (värm upp tills flytande)
balsam efter behag

Fritt fram att tillsätta vad som helst mer som man vill ha i. Jag hade i 3 msk honung och klämde i ett mindre blad aloe chinensis också.
 
Balsamet är silikonfritt och har kort inci. I normala fall avstår jag balsam och kör bara rågmjölstvätt, men ibland blir det inpackningar och då behöver jag balsam. Bara fett funkar inte i mitt hår. Så rena oljeinpackningar går bort. Hade honung varit billigare så hade jag kunnat tänka mig honung och aloe-inpackningar med yttepytteskvätt olja i. Nåja.
 
Nu sitter jag då här. Haha, fick röda ögon på bilden. Hej vampyren.
 
 
Det blev över av inpackningen och jag vill inte slänga, så plastbyttan fick sitt lock och åkte in i kylskåpet. Jag tänker som så att det nog går att värma upp på nytt så att gelatinet blir flytande igen och sedan kan man tillsätta lite mer balsam eller vatten kanske. Men nästa inpackning blir inte än på ett tag. Undrar om det kanske vore bättre att frysa in blandnigen så den inte blir dålig.
 
Den här varianten på hårinpackning kommer från Ekosköns blogg.

Beställning gjord! Här ska det bekämpas svamp lite till och göras julklappar för hela slanten. Jippi!

Jag har ju tänkt göra handsalva åt morsan och syrran och body butter åt sambons morsa och syrra (samt åt mig själv) så jag behöver en hel del sheasmör och några eteriska oljor för doftens skull främst. Men de tillför även lite konserverande effekt till hopkoken och även lite andra egenskaper.
 

Lavendel är lugnande, främst på irriterad hud, men säkert också för ett oroligt sinne.

 

Rosmarin fungerar uppiggande och stimulerande på hud och hårrötter (används i schampon som säljs till på-väg-att-bli-skalliga män samt även i massageoljor. Har man högt blodtryck ska man vara försiktig med denna olja.

 

Tea tree är skitbra mot finnar och är även svampdödande tack vare sin antibakteriella egenskap och jag har ju haft svamp i armhålan, har fått bort i pricinp allt synligt, men vill fortsätta ett tag till innan jag slutar helt och då ska jag minsann ta till det stora artilleriet i form av tea tree. Jag har faktiskt lånat en bok där de listade alla beståndsdelar i eteriska oljor och vilken effekt dessa beståndsdelar har på hud och sinne.


Argane oil production
Traditionell arganoljetillverkning.
Personen som tillhandahåller bilden finns här.

 

I paketet kommer även arganolja som är den aktiva ingrediensen i moroccan oil och alltså bör man satsa på rena oljan och inte utspädda varianten med mineraloljor och silikoner i. Den är bara skit. Visst, inledningsvis får håret sin arganolja, som kanske uppgår till 5% i produkten, men sedan lägger sig silikonerna som en hinna. Och gissa vad!?

 

Silikon får man inte bort utan uttorkande schampo. Ergo - du utvecklar ett beroende, en ond spiral. Silikonstint moroccan oil för att håret inte ska se torrt och frizzigt ut och när det är fett efter ett par dagar (ja, och de flesta duschar ju varje jäkla dag!) så tvättar man med sitt schampo igen och så rullar det på. Skit i schampo och balsam med silikoner i (för tvättar man med schampo har man nästan garanterat balsam också).

 

Tvätta med honung, ägg, bikarbonat, rågmjöl eller vadsomhelst. Använd ren arganolja till håret istället och bryt beroendet till de mindre trevliga kemikalierna!

 


Fräckt snodd från Ekoskön.
 

Och så en liten African black soap som jag är väldigt nyfiken på. Det är ett flertal personer som lovprisar tvålen i  no poo-facebookgrupperna. Nybörjargruppen har över 1500 medlemmar på varierande no poo-nivåer. Jag kommer ihåg när det bara var 600 medlemmar! Så kul.